dimecres, 10 de desembre del 2008

Mitjans Digitals

Aquest article és per introduir-nos als mitjans digitals. Tot el que explicaré a continuació, és la meva opinió respecte les diferents fonts d'informació, articles i pàgines webs més populars dins del món digital.

Jo normalment no acostumo a consultar els diaris digitals per informar-me de l'actualitat, però avui he fet una ruta per algunes d'elles per comparar, analitzar i observar cadascuna dins d'uns paràmetres que considero importants.
Lavanguardia.es: El diari presenta uns colors molt senzills i clàssics utilitzant el negre i el blau per redactar les seves noticies amb un fons blanc. Això transmet serietat i facilita la seva redacció. El diari, està estructurat de una forma jeràrquica, ja que a la zona més sensible d'un diari (la part superior esquerre) trobem la noticia "més important" o més "rel·levant" del dia. També he observat com aquesta noticia pot canviar duant el dia, segons els esdeveniments. Per tant, mentre que a la part esquerre trobem les noticies del dia d'avui amb una estructura bàsica (títol, subtítol, petit resum, a vegades imatge petita...), al centre de la plana trobem noticies més secundaries però amb més recur-sos, com vídeos, imatges més grans, etc. A la part dreta de la plana trobem publicitat, noticies no tan importants, curiositats, etc. Per tant, tot està organitzat en tres part, on està tot lligat amb un menú superior. Lavanguardia.es, En comparació a altres diaris, no té massa interactivitat, de fet, podem trobar alguna enquesta, però no trobem molta opció de participació per part del lector. Sense cap mena de dubte, el llenguatge que utilitza és correcte, periodístic. Utilitza amb un nivell mitjà la publicitat a la seva plana. Podem trobar al obrir la pàgina, i durant la plana, però no es fa massa cargat en comparació amb altres.

Elperiodico.cat: Els colors que utilitza són molt semblants que amb La vanguardia, de fet, la seva estructura és molt semblant. Aquest diari també transmet serietat periodística. Trobo que, mentres que amb Lavanguardia.es utilitza la plana com si fos la portada d'un diari en paper, mostrant les notícies més importants, elperiodico.cat aporte la plana digital per ficar més serveis, tots els titulars, distribuïda de manera que no sigui massa gran la plana. A més, hi ha més interactivitat, ja que trobem més enquestes, comentaris a les noticies, diferents serveis. Respecte a la publicitat ho podem classificar també amb un nivell mitjà, juntament amb Lavanguardia.

Després de dos exemples molt semblants, agafo un diari com és Avui.cat, ja que té moltes diferents. Per començar el fons de la seva plana, la imatge és vermell. La plana en general és molt més cridaner, ja no transmet tanta serietat i té una jerarquía molt més clara i no tan clàssica com les anteriors. Podem veure com, la notícia més important de l'actualitat ho col·locan a la zona sensible d'un diari com les anteriors, amb la diferència que ho remarquen molt més, amb un fons negre, amb una imatge més gran i una grandària de lletre considerable. Tot està distribuït en seccions. A més Veiem molta interacció amb els lectors (enquestes, opinions de gents, etc..). A més, de totes les que he observat, aquesta és la que menys publicitat utilitza. Fan servir colors cridaners al seu menú i la plana no és molt gran, per tant personalment penso que és el diari digital més complet, més llegible i més modern.

Aquestes són els 3 diaris que penso que envolten el periodisme digital, hi han molts més, amb més diferències molt destacables, com per exemple el 20minutos, on la plana és molt gran, hi ha molta interacció, molta publicitat, però des del meu punt de vista, és poc llegible. Per tant, per a un diari digital, hem quedo amb una estructura i un disseny que transmeti una serietat periodística (com Lavanguardia) però amb una maquetació més personal i moderna (com Avui).